Proste i szybkie w przygotowaniu
ciasto z dyni. Jest puszyste, wilgotne, mięciutkie i lekko korzenne. Do jego
upieczenia potrzebne będzie puree z dyni, jak je przygotować dowiecie się TU.
Ciasto dyniowe to obowiązkowy wypiek każdej jesieni, jego smak wywoła uśmiech w
najbardziej ponury dzień :).
PRZEPIS NA CIASTO DYNIOWE Z LUKREM POMARAŃCZOWYM
Składniki
:
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżka sody
szczypta soli
200 g puree z dyni
130 g cukru
120 ml oleju
2 jajka
½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii
Lukier
:
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z
pomarańczy
Jak
zrobić ciasto dyniowe z pomarańczowym lukrem :
Puree z dyni i jajka
powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę, dodać cynamon,
gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. W drugiej
misce umieścić puree z dyni, cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy,
dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Do mokrych składników na 4 razy dodać
suche składniki z drugiej miski, delikatnie mieszając trzepaczką rózgową po
każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o
średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni
przez około 30 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i odstawić do
całkowitego wystudzenia. Przygotować lukier : składniki umieścić w miseczce lub
kubku, dokładnie wymieszać ( jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać więcej soku z
pomarańczy, jeśli zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru), polać ostudzone
ciasto, odstawić na kilka chwil do stężenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
lubię takie ciasta, świetny ma kolorek
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
Łyżka (!) sody?! Czy może jednak łyżeczka?
OdpowiedzUsuń1 łyżka :)
UsuńJak zrobić puree z dyni? 😅
OdpowiedzUsuńU góry pod tytułem znajduje się odnośnik do przepisu na puree z dyni :)
Usuń