Doskonałe danie
jednogarnkowe z dużą ilością warzyw. Na tego typu dania szczególna ochota
przychodzi w okresie jesienno-zimowym. Miska curry potrafi nieźle rozgrzać!
Danie jest pikantne, to jak bardzo zależy w głównej mierze od tego jak ostrą
pastę dostaniemy i ile jej dodamy. Najlepiej posmakować odrobinę w trakcie
gotowania i w razie potrzeby doprawić jeszcze pastą.
PRZEPIS NA CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM, BROKUŁEM, MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ
(2-3
porcje)
Składniki
:
1 większa pojedyncza
pierś z kurczaka
1/3 brokuła
1 marchewka
1 czerwona papryka
400 ml mleczka
kokosowego
½ szklanki wody
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego
imbiru
½ cebuli
2 łyżeczki czerwonej
pasty curry
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
sok z ½ limonki
mała garść orzechów
nerkowca
kolendra lub natka
pietruszki do posypania
Jak zrobić czerwone curry z kurczakiem, brokułem, marchewką i papryką :
Pierś z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki. Brokuł podzielić na małe różyczki. Marchewkę obrać
i pokroić w plastry. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paski.
Czosnek i cebulę obrać, czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, imbir i cebulę, smażyć przez
1 minutę. Dodać pastę curry, smażyć kolejne pół minuty, cały czas mieszając.
Dodać kurczaka, smażyć aż zmieni kolor. Wlać mleczko kokosowe, wodę, sos sojowy,
sok z limonki, dodać szczyptę brązowego cukru i pokrojone warzywa. Gotować na
małym ogniu przez 12-15 minut (aż warzywa zmiękną). Na suchej patelni uprażyć orzechy
nerkowca. Gotowe curry nakładać do miseczek, dodać uprażone orzechy i posypać
kolendrą lub natką pietruszki.
Ładny kolorek ;)
OdpowiedzUsuń