Czerwone curry z kurczakiem, brokułem, marchewką i papryką


Doskonałe danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw. Na tego typu dania szczególna ochota przychodzi w okresie jesienno-zimowym. Miska curry potrafi nieźle rozgrzać! Danie jest pikantne, to jak bardzo zależy w głównej mierze od tego jak ostrą pastę dostaniemy i ile jej dodamy. Najlepiej posmakować odrobinę w trakcie gotowania i w razie potrzeby doprawić jeszcze pastą.


czerwone curry z kurczakiem brokulem marchewka papryka

PRZEPIS NA CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM, BROKUŁEM, MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ

(2-3 porcje)



Składniki :
1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
1/3 brokuła
1 marchewka
1 czerwona papryka
400 ml mleczka kokosowego
½ szklanki wody
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
½ cebuli
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
sok z ½ limonki
mała garść orzechów nerkowca
kolendra lub natka pietruszki do posypania



Jak zrobić czerwone curry z kurczakiem, brokułem, marchewką i papryką :
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Brokuł podzielić na małe różyczki. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paski. Czosnek i cebulę obrać, czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, imbir i cebulę, smażyć przez 1 minutę. Dodać pastę curry, smażyć kolejne pół minuty, cały czas mieszając. Dodać kurczaka, smażyć aż zmieni kolor. Wlać mleczko kokosowe, wodę, sos sojowy, sok z limonki, dodać szczyptę brązowego cukru i pokrojone warzywa. Gotować na małym ogniu przez 12-15 minut (aż warzywa zmiękną). Na suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca. Gotowe curry nakładać do miseczek, dodać uprażone orzechy i posypać kolendrą lub natką pietruszki.

1 komentarz