Piękne dynie są jeszcze
dostępne na lokalnych rynkach, ale nie ma co ukrywać, że to już końcówka. Jeśli
jeszcze się załapiecie przygotujcie puree z dyni. W kolejnym wpisie wrzucę
przepis na ciasto dyniowe z wykorzystaniem takiego puree. Można je poporcjować
i zamrozić, przyda się do wypieków kiedy najdzie nas ochota a dyni już nie
będzie :). Ja przygotowuję puree z dyni hokkaido, to odmiana, która najlepiej się
do tego nadaje. Zawsze wychodzi idealne!
PRZEPIS
NA PUREE Z DYNI
Składniki
:
1 dynia hokkaido
Jak
zrobić puree z dyni :
Dynie przekroić na pół,
delikatnie łyżką lub z pomocą małego nożyka wyciągnąć gniazda nasienne. Pokroić
na grubsze plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (aż miąższ będzie miękki).
Najlepiej sprawdzić widelcem lub patyczkiem, jeśli dynia będzie miękka
wyciągnąć i odstawić do wystudzenia, jeśli nie piec dalej. Obrać ze skórki,
przełożyć do miski i zblendować. Jeśli puree jest zbyt rzadkie odsączyć je na
gazie, jeśli zbyt gęste dodać odrobinę wody. Można je przechowywać w lodówce do
3 dni lub zamrozić poporcjowane w woreczkach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz