Wyśmienita karkówka w
sosie cebulowym to doskonały pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso
jest soczyste i kruche. Sos wyrazisty w smaku. Można ją podawać z ziemniakami
lub kaszą. Dobrym dodatkiem są ogórki kiszone lub buraczki.
PRZEPIS
NA KARKÓWKĘ W SOSIE CEBULOWYM
(4
porcje)
Składniki
:
500 g karkówki
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
warzywnego
1 łyżeczka mąki
pszennej
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
olej
Dodatkowo
:
mąka do obtoczenia
mięsa
Jak zrobić karkówkę w sosie cebulowym :
Cebulę i czosnek obrać,
cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry. Karkówkę pokroić na cienkie 1 cm
plastry. Każdy plaster przekroić na pół, lekko rozbić, z obu stron oprószyć
solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W dużym garnku rozgrzać cienką warstwę
oleju. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące, smażyć z obu stron przez 1 ½ - 2
minuty. Mięso smażyć partiami, usmażone kawałki odkładać na talerz. Po
obsmażeniu całego mięsa dolać odrobinę oleju, wrzucić całą cebule i czosnek,
oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Smażyć często mieszając przez
kilka-kilkanaście minut aż cebula ładnie się zeszkli i lekko zarumieni. Wówczas
do garnka z powrotem włożyć mięso, zalać ciepłym bulionem. Zmniejszyć ogień i gotować
pod przykryciem przez 45-60 minut lub do momentu jak mięso będzie miękkie.
Wówczas wyciągnąć je na talerz. W kubku dokładnie wymieszać mąkę pszenną, mąkę
ziemniaczaną i 4 łyżki zimnej wody. Wlewać do gotującego się sosu jednocześnie
energicznie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, posmakować, doprawić do
smaku solą i pieprzem. Włożyć z powrotem mięso, gotować przez chwilę, ściągnąć z
palnika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz