Karkówka w sosie cebulowym

Wyśmienita karkówka w sosie cebulowym to doskonały pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso jest soczyste i kruche. Sos wyrazisty w smaku. Można ją podawać z ziemniakami lub kaszą. Dobrym dodatkiem są ogórki kiszone lub buraczki.

karkowka w sosie cebulowym

 PRZEPIS NA KARKÓWKĘ W SOSIE CEBULOWYM

(4 porcje)



Składniki :
500 g karkówki
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
olej


Dodatkowo :
mąka do obtoczenia mięsa



Jak zrobić karkówkę w sosie cebulowym :

Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry. Karkówkę pokroić na cienkie 1 cm plastry. Każdy plaster przekroić na pół, lekko rozbić, z obu stron oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W dużym garnku rozgrzać cienką warstwę oleju. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące, smażyć z obu stron przez 1 ½ - 2 minuty. Mięso smażyć partiami, usmażone kawałki odkładać na talerz. Po obsmażeniu całego mięsa dolać odrobinę oleju, wrzucić całą cebule i czosnek, oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Smażyć często mieszając przez kilka-kilkanaście minut aż cebula ładnie się zeszkli i lekko zarumieni. Wówczas do garnka z powrotem włożyć mięso, zalać ciepłym bulionem. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 45-60 minut lub do momentu jak mięso będzie miękkie. Wówczas wyciągnąć je na talerz. W kubku dokładnie wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 4 łyżki zimnej wody. Wlewać do gotującego się sosu jednocześnie energicznie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, posmakować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć z powrotem mięso, gotować przez chwilę, ściągnąć z palnika. 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz