Krem z brokułów to
zupa, którą gotuję każdej jesieni. Sekretem jej dobrego smaku jest podsmażony
na oliwie czosnek, który dodaje do gotującej się zupy. Przepis jest bardzo
prosty i dość szybki w przygotowaniu, jeśli macie gotowy bulion z kurczaka.
Zupa jest gęsta i dość sycąca, dobrze rozgrzeje w chłodny dzień! Jeśli lubicie
możecie podać ją z grzankami lub prażonymi ziarnami słonecznika czy pestkami
dyni.
PRZEPIS
NA KREM Z BROKUŁÓW
(6
porcji)
Składniki
:
2 l bulionu drobiowego
2 duże brokuły
3 średnie ziemniaki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
Jak
zrobić krem z brokułów :
Brokuły umyć, podzielić
na różyczki. Ziemniaki i czosnek obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, czosnek w
plastry. W garnku rozgrzać bulion, dodać brokuły, ziemniaki i dużą szczyptę
soli. Gotować przez około 12-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W między
czasie na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smażyć na średnim ogniu aż
ładnie się zarumieni (ogień nie może być zbyt duży, bo czosnek szybko się
spali!). Podsmażony czosnek razem z oliwą na które się smażył dodać do
gotującej się zupy. Ugotowaną zupę ściągnąć z palnika i zblendować. Odstawić na
10-15 minut, zupa jak chwilę postoi jeszcze zgęstnieje.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz