To danie może spokojnie
zostać Waszym jesiennym comfort food! Makaron w pysznym, kremowym, mocno
serowym sosie z dodatkiem brokułów. Bardzo dobre i bardzo sycące danie! Do jego
przygotowania koniecznie użyjcie dojrzałego cheddara. Te sery zazwyczaj mają na
opakowaniu określony stopień dojrzałości, im bardziej dojrzały ser tym
ostrzejszy w smaku i bardziej będzie go czuć w sosie. To kolejny przepis, który
trafia do zakładki SZYBKIE OBIADY. Polecam do wypróbowania!
PRZEPIS
NA MAKARON Z SOSEM SEROWYM I BROKUŁAMI
(2
porcje)
Składniki
:
200-250 g makaronu
spaghetti
200 ml mleka + 4 łyżki
160 g dojrzałego sera
cheddar
½ łyżeczki musztardy
1/3 małego brokułu
1 łyżka mąki
Jak
zrobić makaron z sosem serowym i brokułami :
Makaron ugotować według
instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na małe różyczki. Ser zetrzeć na dużych
oczkach. Do garnka wlać 200 ml mleka, zagotować na małym ogniu. Dodać ser i
musztardę. Mieszać aż cały ser się rozpuści. W kubku wymieszać 4 łyżki mleka z
1 łyżką mąki. Wlać do gotującego się sosu, jedocześnie energicznie go mieszając
(najlepiej trzepaczką rózgową). Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje,
ściągnąć z palnika. Brokuł wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować
przez 3-4 minuty (powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny). Wyciągnąć z wody. Odcedzony
makaron dodać do ciepłego sosu, wymieszać, nakładać na talerze, dodać różyczki
brokułu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz