Mieszany pasztet z
łopatki wieprzowej, uda z kurczaka i wątróbki drobiowej z dodatkiem warzyw.
Doprawiony odrobiną majeranku i gałki muszkatołowej. Ma idealną konsystencje, można
go kroić, jednocześnie łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Jest dość wyrazisty
w smaku, jeśli lubicie bardziej delikatne smaki, przypominam przepis na pasztet
drobiowy – klik.
PRZEPIS NA PASZTET WIEPRZOWO-DROBIOWY
Składniki
:
300 g łopatki
wieprzowej
1 duże udo z kurczaka
150 g wątróbki drobiowej
1 marchew
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
50 ml bulionu, w którym
gotowało się mięso i warzywa
1 jajko
2 łyżki oleju
2 ziarna ziela
angielskiego
2 ziarna czarnego
pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
sól, pieprz
Jak zrobić pasztet wieprzowo-drobiowy:
Do garnka włożyć łopatkę
wieprzową, udo z kurczaka, obrane warzywa : marchew, korzeń pietruszki, seler
oraz przyprawy : ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i 1
łyżeczkę soli. Zalać wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka. Gotować na
małym ogniu częściowo pod przykryciem przez 1 ½ godziny. Na 10 minut przed
końcem gotowania dodać wątróbkę. Wyciągnąć mięso i warzywa, odstawić do
wystygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut, aż
ładnie się zarumieni. Mięso z udka oddzielić od kości, mięso z łopatki, wątróbkę
i warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Całość razem z podsmażoną cebulą zmielić
dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową
oraz sól i pieprz do smaku. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko dodać do
pasztetu razem z bulionem, wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie
wmieszać w pasztet. Przełożyć do foremki (u mnie jednorazowa o wymiarze 21x11
cm, wyrównać, piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyciągnąć, odstawić
do wystudzenia, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
super sprawdzi się jako urozmaicenie kanapek :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
Super. Kupilam za duzo miesa na bigos, zatem z pozostalych kawalkow zrobie pasztet. Bardzo prosty przepis.
OdpowiedzUsuńProsty i smaczny :)
Usuń