Smaczne, wilgotne ciasto
z dużą ilością wiśni. Do jego przygotowania idealnie nadadzą się wiśnie z
zalewy, a to oznacza, że ten placek możemy piec na okrągło przez cały rok. Źródło.
PRZEPIS
NA PLACEK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMI
Składniki
:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany
z kubeczka 18%
125 g miękkiego masła
165 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów
400 g wiśni z syropu
70 g płatków migdałów
Dodatkowo
:
cukier puder do
oprószenia
Jak
zrobić placek migdałowy z wiśniami :
Wiśnie odcedzić i zostawić
na sicie, żeby dobrze obciekły. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do
pieczenia, wymieszać. W drugiej misce umieścić miękkie masło i cukier. Miksować
na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (około 5-6 minut). Dodać
1 jajko, zmiksować do połączenia składników. Dodać drugie jajko, znowu krótko
zmiksować. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Następnie dodawać na przemian
mąkę i śmietanę, miksując krótko na średnich obrotach po każdym dodaniu
składników. Foremkę o wymiarze 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć wiśnie (nie
wciskać w ciasto!!). Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170 stopni
na funkcji góra-dół przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć,
odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie. Takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuń