Smaczne, proste danie,
które lubią i dzieci i dorośli. Gotowane pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem
śmietany. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree lub ryżem. Świetnym dodatkiem
będzie gotowana marchewka lub marchewka z groszkiem. Jeśli wolicie lżejszą
wersję sosu bez śmietany przypominam przepis na lekkie, gotowane pulpety z kurczaka
w lekkim sobie koperkowym – klik.
PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM NA ŚMIETANIE
(ok.
18 większych pulpetów)
Składniki
:
80 dag mielonego mięsa
wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 bułka
1 jajko
mąka do obtoczenia
Sos
koperkowy :
1 l wywaru warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
pęczek koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
Jak przygotować pulpety w sosie koperkowym na śmietanie:
Bułkę namoczyć w wodzie
przez 10 minut. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na
grubych oczkach, dodać do mięsa. Dodać sól, pieprz, jajko i odciśniętą bułkę.
Wymieszać dokładnie rękoma, uformować pulpety i układać na talerzu. Wywar
doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień. Pulpety obtoczyć w mące, wrzucić
do gotującego się wywaru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15
minut. Wyciągnąć pulpety na talerz. Śmietankę wymieszać z mąką pszenną i
ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką rózgową). Wlewać do gotującego się bulionu
jednocześnie cały czas go mieszając. Dodać posiekany koperek, szczyptę soli i
pieprzu oraz sok z cytryny do smaku. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć
ogień, z powrotem włożyć pulpety, gotować przez chwile razem, ściągnąć z
palnika.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
Chyba najsmaczniejsza wersja pulpetów :)
OdpowiedzUsuń