Pulpety w sosie koperkowym na śmietanie


Smaczne, proste danie, które lubią i dzieci i dorośli. Gotowane pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem śmietany. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree lub ryżem. Świetnym dodatkiem będzie gotowana marchewka lub marchewka z groszkiem. Jeśli wolicie lżejszą wersję sosu bez śmietany przypominam przepis na lekkie, gotowane pulpety z kurczaka w lekkim sobie koperkowym – klik.


pulpety w sosie koperkowym na smietanie


PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM NA ŚMIETANIE

(ok. 18 większych pulpetów)



Składniki :
80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 bułka
1 jajko
mąka do obtoczenia


Sos koperkowy :
1 l wywaru warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pęczek koperku
sok z cytryny
sól, pieprz



Jak przygotować pulpety w sosie koperkowym na śmietanie:

Bułkę namoczyć w wodzie przez 10 minut. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do mięsa. Dodać sól, pieprz, jajko i odciśniętą bułkę. Wymieszać dokładnie rękoma, uformować pulpety i układać na talerzu. Wywar doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień. Pulpety obtoczyć w mące, wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągnąć pulpety na talerz. Śmietankę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką rózgową). Wlewać do gotującego się bulionu jednocześnie cały czas go mieszając. Dodać posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny do smaku. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień, z powrotem włożyć pulpety, gotować przez chwile razem, ściągnąć z palnika.

2 komentarze