Grissini to chrupiące drożdżowe
paluszki chlebowe, bardzo popularne we Włoszech. Możemy przygotować do nich
nasze ulubione sosy i podać je na imprezie jako przekąskę lub zajadać przed
dobrym filmem w tv. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów.
PRZEPIS NA GRISSINI
(16
sztuk)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
240 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Dodatkowo
:
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
sól gruboziarnista
Jak zrobić grissini :
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na
10-15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i gotowy zaczyn.
Wymieszać łyżką, kiedy składniki się połączą przełożyć ciasto na blat i
wyrabiać przez około 5 minut. Po tym czasie przełożyć je z powrotem do miski,
wierzch miski zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, wyrabiać przez chwilę, następnie podzielić
na 4 części. Każdą z części podzielić na kolejne 4 i wałkując je dłońmi po
blacie robić z nich wałeczki o długości blachy z piekarnika. Ułożyć je obok
siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem
rozmąconym żółtkiem z wodą, następnie posypać solą gruboziarnistą. Piec w
temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumienią).
Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz