Przepis na pasztet z
indyka bez pieczenia to bardzo prosty sposób na smaczne, domowe smarowidło na
kanapki. Smakuje wspaniale :). Ma trochę inną konsystencję niż pasztet
pieczony, jest bardziej zwarty, ale spokojnie można go rozsmarować na kanapce. Najlepiej
smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu. Można go przechowywać w jednorazowej
foremce na pasztet lub w słoikach. Zachowuje świeżość do 7 dni w lodówce.
PRZEPIS
NA PASZTET Z INDYKA BEZ PIECZENIA
Składniki
:
350 g piersi z indyka
100 g wątróbki
drobiowej
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej
papryki
sól, pieprz
Jak
zrobić pasztet z indyka bez pieczenia :
Pierś z indyka, wątróbkę
drobiową i wędzony boczek (uprzednio odkrawając z niego twardą skórę) pokroić
na małe kawałki (ok 2-3 cm). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż się
zarumieni. Przełożyć do miski, odstawić. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki
oleju, wrzucić pierś z indyka, wątróbkę i boczek. Smażyć aż całe mięso zmieni
kolor. Wówczas zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa
(około 50-60 minut). W razie potrzeby w trakcie podlać odrobiną wody, mięso
powinno być przykryte do 2/3 wysokości. Gotowe mięso przełożyć do miski z
cebulą. Nie wylewać wody z duszenia! Mięso i cebulę zmielić dwukrotnie w
maszynce do mielenia mięsa. Dodać 2 łyżki roztopionego masła, tymianek, słodką paprykę
oraz sól i pieprz do smaku (nie żałować!). Na koniec dodać trochę płynu z
duszenia mięsa, tak aby konsystencja nie była zbyt zwarta. Pasztet przełożyć do
mniejszego naczynia lub jednorazowej foremki na pasztet, wyrównać, przykryć
folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz