Pepperkaker - norweskie pierniczki


Pepperkaker w Norwegii, pepperkakor w Szwecji – to tradycyjne skandynawskie świąteczne pierniczki. Są cienkie i chrupiące. Do ich przygotowania używa się melasy, która nadaje im charakterystycznego smaku. W oryginalnym przepisie pierniczki należy przyprawić zmielonym imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem. Jeśli nie macie pod ręką mielonych goździków zastąpcie przyprawy podane w przepisie 2 łyżkami przyprawy do piernika i 1 łyżeczką cynamonu. W przepisie zmieniłam również cukier na cukier puder, nie trzeba wówczas długo gotować masy, bo cukier puder od razu się rozpuszcza :). Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, jest elastyczne, można je cienko rozwałkować. Nie polecam schładzać go dłużej niż 3 godziny, wówczas robi się bardzo twarde, pierniczki po upieczeniu również są dużo twardsze niż przy krótszym schładzaniu ciasta. Przepis pochodzi stąd – klik.  

pepperkaker norweskie pierniczki
PRZEPIS NA PEPPERKAKER – NORWESKIE PIERNICZKI

(5 blaszek pierników)


Składniki :
150 g masła
100 g melasy
160 g cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki
450 g mąki pszennej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jak zrobić pepperkaker – norweskie pierniczki :
W garnku umieścić masło, melasę i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na kilka chwil do wystygnięcia. Dodać kremówkę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką. Na stole rozłożyć większy kawałek folii aluminiowej. Przełożyć na niego masę, zawinąć szczelnie w kulę i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie, wyciągnąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, lekko powyrabiać w dłoni. Rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez 8-10 minut. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, należy je delikatnie przełożyć  na blat i zostawić do wystygnięcia. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz