Pepperkaker w Norwegii,
pepperkakor w Szwecji – to tradycyjne skandynawskie świąteczne pierniczki. Są
cienkie i chrupiące. Do ich przygotowania używa się melasy, która nadaje im
charakterystycznego smaku. W oryginalnym przepisie pierniczki należy przyprawić
zmielonym imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem. Jeśli nie macie pod ręką
mielonych goździków zastąpcie przyprawy podane w przepisie 2 łyżkami przyprawy
do piernika i 1 łyżeczką cynamonu. W przepisie zmieniłam również cukier na
cukier puder, nie trzeba wówczas długo gotować masy, bo cukier puder od razu się
rozpuszcza :). Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, jest elastyczne, można je
cienko rozwałkować. Nie polecam schładzać go dłużej niż 3 godziny, wówczas robi
się bardzo twarde, pierniczki po upieczeniu również są dużo twardsze niż przy
krótszym schładzaniu ciasta. Przepis pochodzi stąd – klik.
PRZEPIS
NA PEPPERKAKER – NORWESKIE PIERNICZKI
(5
blaszek pierników)
Składniki
:
150 g masła
100 g melasy
160 g cukru pudru
100 ml śmietanki
kremówki
450 g mąki pszennej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych
goździków
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Jak
zrobić pepperkaker – norweskie pierniczki :
W garnku umieścić masło,
melasę i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż
wszystkie składniki się połączą. Odstawić na kilka chwil do wystygnięcia. Dodać
kremówkę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać łyżką. Na stole rozłożyć większy kawałek folii aluminiowej.
Przełożyć na niego masę, zawinąć szczelnie w kulę i odłożyć do lodówki na 3
godziny. Po tym czasie, wyciągnąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, lekko powyrabiać
w dłoni. Rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawać pierniczki, układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez
8-10 minut. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, należy je delikatnie przełożyć na blat i zostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz