Jedyna w swoim rodzaju,
tradycyjna, polska sałatka jarzynowa. Królowa imprez i świątecznych stołów.
Każdy ją zna i chyba (prawie) każdy uwielbia :). Ile domów tylko przepisów na sałatkę
jarzynową. Przez lata próbowałam różnych kombinacji i dla mnie najlepsza jest z korzeniem pietruszki, selerem i jabłkiem. Pycha! To jedno z tych dań,
które najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, dlatego zawsze przygotowuję ją
wcześniej, żeby zdążyła się „przegryźć” :).
PRZEPIS
NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ
(ok.
8 porcji)
Składniki
:
4 średnie ziemniaki
4 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
1 jabłko
4 duże ogórki kiszone
6 dużych jajek
1 puszka groszku
konserwowego
majonez
musztarda
sól, pieprz
Jak
zrobić sałatkę jarzynową :
Ziemniaki, marchew,
korzeń pietruszki i seler włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować do miękkości
warzyw (około 50 minut). Odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na
twardo. Wystudzone warzywa, ugotowane jajka oraz cebulę i jabłko obrać, pokroić
w kostkę i wrzucić do dużej miski. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odsączyć z
nadmiaru płynu, następnie dodać do pozostałych warzyw. Groszek konserwowy
odcedzić, wsypać do miski. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majonezem i musztardą.
Dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz