Dzisiaj przepis na
pyszny, polski, tradycyjny sernik. Jest delikatny, kremowy i bardzo wilgotny,
nie kruszy się. Należy go przygotować ze zmielonego twarogu. To doskonałe
ciasto na każdą okazję.
PRZEPIS
NA SERNIK TRADYCYJNY
Składniki
:
1 kg twarogu
półtłustego
200 g miękkiego masła
200 g cukru
5 dużych jajek
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
2 łyżki skrobi
ziemniaczanej
Jak
przygotować sernik tradycyjny :
Twaróg i jajka powinny być
w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki przynajmniej 3 godziny
przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Twaróg zmielić w maszynce do
mielenia mięsa 3 razy. Masło umieścić w dużej misce, dodać cukier, miksować na
wysokich obrotach aż masa będzie jasna i puszysta (około 7-8 minut). Białka oddzielić
od żółtek, białka umieścić w dużej, suchej misce, odstawić. Żółtka i ekstrakt z
wanilii dodać do utartego masła z cukrem, zmiksować do połączenia składników.
Stopniowo dodawać twaróg, jednocześnie miksując na średnich obrotach. Po
dodaniu całego twarogu wsypać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować. Białka ubić
na sztywno, przełożyć do masy twarogowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dno
tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej
ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik, NIE
OTWIERAĆ! Ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Następnie
przełożyć na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz