Pyszne śledzie, które z
powodzeniem możecie przygotować na świąteczny stół! Powinny poleżeć w lodówce
przynajmniej 2 dni, co jest ich zaletą, bo można je przygotować wcześniej.
Śledzie są dość aromatyczne, przyjemnie przechodzą smakiem czosnku i majeranku.
Polecam do wypróbowania!
PRZEPIS
NA ŚLEDZIE W CZOSNKU I MAJERANKU
Składniki
:
3 filety ze śledzia (1
opakowanie)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
olej
Jak
przygotować śledzie w czosnku i majeranku :
Jeśli śledzie są z
paczki należy je odsączyć. Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie,
tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli
śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż
będą miały odpowiedni smak. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. W misce układać śledzie, następnie
trochę czosnku, posypać majerankiem i ułożyć kolejną warstwę śledzi, czosnku i
majeranku. Całość zalać olejem do przykrycia śledzi. Miskę przykryć szczelnie
folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 doby.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz