Proste pszenne bułki z
dodatkiem mąki pełnoziarnistej i dużą ilością ziaren. Bułeczki są puszyste,
mają zwarty, elastyczny miąższ. Polecam!
PRZEPIS
NA BUŁKI PSZENNA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ZIARNAMI
(10
sztuk)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
450 g mąki pszennej typ
450-650
150 g mąki pszennej typ
1850
1 łyżeczka soli
350 ml letniej wody
3 łyżki oleju
120 g ziaren (siemię
lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni)
Jak
zrobić bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i
odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać sól, wodę,
olej, ziarna i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 4-5
minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po
tym czasie ciasto wyciągnąć na blat, podzielić na 10 równych części i z każdej
uformować kulkę. Jeśli ciasto jest klejące można je po wyciagnięciu na blat
lekko posypać mąką, tak, żeby łatwo było odrywać kawałki do formowania bułek.
Dodatkowo przy formowaniu bułek można obsypać sobie ręce mąką. Nie należy dodawać
mąki do ciasta, bo bułki wyjdą suche. Uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30-40 minut
do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Wyciągnąć,
odstawić do wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz