Smaczny chleb,
upieczony z mieszanki pełnoziarnistej mąki żytniej i pszennej oraz jasnej mąki
żytniej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego. Ta mieszanka sprawia, że chleb
jest lżejszy niż chleby pieczone z większa ilością mąki żytniej 2000.
PRZEPIS
NA CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM
Zaczyn
:
45 g aktywnego zakwasu
żytniego
150 g mąki żytniej 2000
135 ml letniej wody
Ciasto
:
260 g zaczynu
400 g mąki żytniej 720
100 g mąki żytniej 2000
100 g mąki pszennej
1850
70 g ziaren siemienia
lnianego
1 łyżeczka soli
490 ml letniej wody
Jak
przygotować chleb mieszany na zakwasie z siemieniem lnianym :
Dzień przed pieczeniem
nastawić zaczyn na chleb : wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć
folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie w
zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą
strukturę. Wówczas należy przygotować ciasto na chleb. W dużej misce umieścić wszystkie
składniki na ciasto (pozostałą część zaczynu dodać do zakwasu, który trzymasz w
lodówce) i dokładnie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste, najlepiej wymieszać
je dłonią). Przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić miskę w ciepłe miejsce
na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć
gąbczastą strukturę. Wówczas keksówkę* o długości 30 cm wysmarować olejem i
przełożyć do niej ciasto. Wyrównać wilgotną dłonią i odstawić na 4 godziny** do
wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu formy. Piec w
temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut. Na ostatnie 10 minut warto wyciągnąć
chleb z foremki, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Po
upieczeniu wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
*Chleby żytnie na
zakwasie najlepiej piec bez papieru do pieczenia, jedynie w foremce
wysmarowanej olejem. Wówczas chleb będzie miał dobrze wypieczoną skórkę. Do
takiego wypieku polecam zaopatrzyć się w foremkę z ceramiczną powłoką, bo
foremki metalowe niestety wchodzą w reakcję z zakwasem i bardzo szybko
rdzewieją.
**Jest to orientacyjny
czas wyrastania. Chleb powinien urosnąć do brzegu foremki. Kiedy zaczynałam
piec chleby na zakwasie i mój zakwas był młody często zajmowało to około 4
godzin, teraz kiedy mój zakwas ma już kilka lat chleb wyrasta mi w 1 godzinę.
Czas wyrastania zależy też od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu, im cieplej
tym szybciej chleb wyrośnie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz