Pyszne ciasteczka ze
świeżym imbirem. Są delikatne, kruche i słodkie, imbir pozostawia delikatne
uczucie ostrości na języku. Idealne do szklanki ciepłego mleka albo dobrej
herbaty.
PRZEPIS
NA CIASTECZKA IMBIROWE
(ok.
20 sztuk)
Składniki
:
150 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
80 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki melasy
1 łyżeczka świeżo
startego imbiru
Dodatkowo
:
drobny cukier do
obtoczenia
Jak
zrobić ciasteczka imbirowe :
Do miski przesiać mąkę,
dodać cynamon, sodę i sól. W drugiej misce umieścić masło i cukier, miksować na
wysokich obrotach przez 5 minut. Dodać jajko, melasę i świeży imbir (starty na
małych oczkach i dodatkowo posiekany), krótko zmiksować do połączenia
składników. Następnie dodać mąkę z cynamonem, sodą i solą. Ponownie zmiksować
do połączenia składników. Ciasto przełożyć na folię aluminiową, zwinąć w kulę i
odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, odrywać
małe kawałki, kulkować, obtaczać w drobnym cukrze i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Kulki układamy w odstępach, ciastka pieczemy na 2 razy,
kulek nie trzeba spłaszczać, podczas pieczenia same się rozejdą. Piec w
temperaturze 175 stopni przez 10 minut. Wyciągnąć, delikatnie przełożyć na
kratkę i odstawić do wystudzenia (ciastka zaraz pod wyjęciu są miękkie, kiedy
wystygną lekko stwardnieją).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz