Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach


Kurczak w pięciu smakach to jedno z bardziej popularnych dań kuchni chińskiej. W mieszance pięciu smaków odnajdziemy smak słodki, gorzki, słony, kwaśny i ostry, a w jej skład zazwyczaj wchodzi anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, koper włoski i pieprz syczuański. Nadaje przygotowanym z jej dodatkiem daniom bardzo wyrazistego, charakterystycznego smaku. Dania tego typu przygotowujemy metoda stir-fry, czyli krótko smażymy na małej ilości tłuszczu, cały czas mieszając. Warzywa powinny się obsmażyć, ale nadal być jędrne.


domowa chinszczyzna kurczak w pieciu smakach

PRZEPIS NA KURCZAKA W PIĘCIU SMAKACH

(4 porcje)



Składniki :

400g piersi kurczaka

1 mała czerwona papryka

1 marchewka

½ puszki pędów bambusa

5 grzybków mun

½ cebuli

2 ząbki czosnku

½ papryczki chili

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków

olej

sól

 

Sos :

10 łyżek sosu sojowego

6 łyżki octu ryżowego

10 łyżek wody

2 łyżeczki brązowego cukru

2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

Dodatkowo :

ryż

sezam

 


Jak zrobić domową chińszczyznę :

Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Paprykę, marchew, pędy bambusa i czosnek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby mun przygotować według informacji na opakowaniu (zazwyczaj umieścić w małym garnku, zalać gorącą wodą, odstawić na 20-30 minut do napęcznienia, następnie wstawić na palnik, gotować przez 10-15 minut, odcedzić). Jeśli grzybki były w całości należy je pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w miseczce i wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kurczaka, oprószyć przyprawą pięciu smaków i solą. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Dodać cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir, smażyć razem przez minutę, często mieszając. Dodać marchew, pędy bambusa i grzybki mun. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Na koniec wlać sos (bezpośrednio przez wlaniem na patelnie ponownie wymieszać). Wymieszać, zagotować, jeśli sos jest za gęsty można wlać jeszcze odrobinę wody, wody z gotowania ryżu lub wody z gotowania grzybków mun. Ściągnąć z palnika. Podawać z ryżem, można posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz