PRZEPIS NA KURCZAKA W PIĘCIU SMAKACH
Składniki
:
400g piersi kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
½ puszki pędów bambusa
5 grzybków mun
½ cebuli
2 ząbki czosnku
½ papryczki chili
1 łyżeczka świeżo startego
imbiru
1 łyżeczka przyprawy
pięciu smaków
olej
sól
Sos
:
10 łyżek sosu sojowego
6 łyżki octu ryżowego
10 łyżek wody
2 łyżeczki brązowego
cukru
2 płaskie łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Dodatkowo
:
ryż
sezam
Jak zrobić domową chińszczyznę :
Pierś z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Paprykę, marchew,
pędy bambusa i czosnek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby mun
przygotować według informacji na opakowaniu (zazwyczaj umieścić w małym garnku,
zalać gorącą wodą, odstawić na 20-30 minut do napęcznienia, następnie wstawić
na palnik, gotować przez 10-15 minut, odcedzić). Jeśli grzybki były w całości
należy je pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili posiekać. Wszystkie
składniki sosu umieścić w miseczce i wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju, wrzucić kurczaka, oprószyć przyprawą pięciu smaków i solą. Smażyć aż
całe mięso zmieni kolor. Dodać cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir, smażyć
razem przez minutę, często mieszając. Dodać marchew, pędy bambusa i grzybki
mun. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Na koniec
wlać sos (bezpośrednio przez wlaniem na patelnie ponownie wymieszać). Wymieszać,
zagotować, jeśli sos jest za gęsty można wlać jeszcze odrobinę wody, wody z
gotowania ryżu lub wody z gotowania grzybków mun. Ściągnąć z palnika. Podawać z
ryżem, można posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz