Domowe drożdżówki z
nadzieniem makowym, w którym znajdziemy takie pyszności jak rodzynki, orzechy
włoskie, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, ekstrakt migdałowy i cynamon. Są dość
pracochłonne, dlatego do ich przygotowania wykorzystuję gotowy, zmielony mak,
który można dostać w większości marketów.
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
(10
sztuk)
Zaczyn
:
25 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
70 g cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
80 g masła
Nadzienie
:
200 g zmielonego maku
100 g cukru
50 g rodzynek
25 g orzechów włoskich
1 łyżka kandyzowanej
skórki z pomarańczy
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego
1/3 łyżeczka cynamonu
Lukier
:
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
:
1 jajko
Jak przygotować drożdżówki z makiem :
Zmielony mak należy wsypać
do miski i zalać gorącą wodą do przykrycia. Odstawić do całkowitego wystudzenia
(około 3 godziny).
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na
10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli,
letnie mleko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz gotowy zaczyn. Wyrabiać
mikserem z końcówką haków przez 3-4 minuty aż ciasto zacznie odchodzić od ścian
miski. Wówczas przełożyć je na blat i wyrabiać jeszcze przez 4-5 minut. Włożyć
z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na
półtorej godziny.
W tym czasie przygotować
nadzienie : na garnek położyć sito, wyłożyć czystym ręcznikiem kuchennym,
przelać na niego mak. Zawinąć ręcznik i dokładnie odcisnąć z wody. Odciśnięty
mak przesypać do suchej miski. Dodać cukier, rodzynki, bardzo drobno posiekane
orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy, miód, masło, ekstrakt migdałowy i
cynamon, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć
na blat, krótko wyrobić i rozwałkować na podsypanym mąką blacie na wymiar około
50x30 cm. Na ciasto równomiernie wyłożyć masę makową. Zawinąć dłuższy bok tak,
żeby powstała rolada. Ułożyć ją łączeniem ciasta do dołu, lekko spłaszczyć i
ciąć ostrym nożem kawałki o szerokości około 4 cm. Układać je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie
trzonkiem drewnianej łyżki (tak, żeby boki uniosły się do góry). Przykryć
kuchenną ściereczką i odstawić na 10 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem
posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20
minut (drożdżówki powinny się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Przygotować
lukier: cukier puder i gorącą wodę umieścić w kubeczku, dokładnie wymieszać i
od razu lukrować drożdżówki (jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę wody,
jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru).
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz