Gulasz z szynki
wieprzowej w wersji myśliwskiej : z dużą ilością grzybów i ogórkiem kiszonym,
doprawiony jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym, papryką i
majerankiem. Doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny.
PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY PO MYŚLIWSKU
(6
porcji)
Składniki
:
80 dag szynki
wieprzowej
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
garść suszonych grzybów
3 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru
pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 kulki jałowca
2 ziarna ziela
angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
kilak łyżek zimnej wody
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Jak
zrobić gulasz wieprzowy po myśliwsku :
Mięso z szynki pokroić
na małe kawałki (ok. 1 ½ cm), cebulę obrać i pokroić w kostkę. Bulion podgrzać.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż się
zarumieni. Wówczas dodać mięso, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć
często mieszając, aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas wlać bulion, doprowadzić
do zagotowania, zmniejszyć ogień, dodać przecier pomidorowy, suszone grzyby, majeranek,
jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na małym ogniu, pod
przykryciem przez ok. 75 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest kruche,
jeśli tak dodać pokrojone w plastry ogórki kiszone. Gotować jeszcze 15 minut.
Pod koniec gotowania posmakować, doprawić do smaku solą i pieprzem. W szklance
wymieszać obie mąki z zimną wodą. Powoli wlać do gotującego się gulaszu
jednocześnie energicznie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, gotować
jeszcze przez chwilę aż gulasz się zagęści. Ściągnąć z palnika.
grzybów nie namaczamy?
OdpowiedzUsuńNie, gotują się w bulionie przez półtorej godziny i to im wystarczy :)
Usuń