Kotlety mielone trochę inaczej,
z dodatkiem podsmażonych razem z cebulą i czosnkiem pieczarek. Dodają one nie
tylko smaku, ale też sprawiają, że masa jest dość wilgotna, dlatego w tym przepisie
nie dodaję już namoczonej bułki. Polecam wszystkim, którym znudziła się
klasyczna wersja kotleta mielonego! :)
PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI
(8
sztuk)
Składniki
:
500 g mielonego mięsa
wieprzowo-wołowego
250 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz
Dodatkowo
:
bułka tarta
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami:
Pieczarki umyć, zetrzeć
na tarce na cienkie plastry, następnie niedbale poszatkować. Cebulę i czosnek
obrać, cebule pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli, dodać pieczarki,
oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż cała woda odparuje. Przełożyć do miski,
odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać mięso, jajko, 1 płaską łyżeczkę soli
i 1/3 łyżeczkę pieprzu. Dokładnie wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w bułce
tartej i smażyć na średnim ogniu na rumiano
z obu stron.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz