Smaczne, proste kotlety
z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem podsmażonej cebulki z czosnkiem i świeżych
ziół : natki pietruszki i koperku. Mogą być dodatkiem na przykład do gulaszu lub być głównym daniem w towarzystwie sosu pieczarkowego i ulubionej surówki. Do
ich przygotowania świetnie nadadzą się również ziemniaki z poprzedniego dnia.
Przepis na sos pieczarkowy - klik.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty - klik.
Przepis na sos pieczarkowy - klik.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty - klik.
PRZEPIS
NA KOTLETY ZIEMNIACZANE
(4
sztuki)
Składniki
:
2 duże ziemniaki (waga
po obraniu ok. 300 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
1 łyżka posiekanego
koperku
1 jajko
6 łyżek bułki tartej +
bułka do obtoczenia kotletów
olej
sól, pieprz
Jak
zrobić kotlety ziemniaczane :
Ziemniaki ugotować w
osolonej wodzie, rozgnieść na puree, odstawić do wystygnięcia. Cebulę i czosnek
obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni
rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, oprószyć solą i pieprzem,
smażyć aż się zarumienią, odstawić do wystygnięcia, następnie dodać do ziemniaków.
Dodać natkę pietruszki i koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wbić
jajko, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. Po tym
czasie uformować 4 kotlety (jeśli masa źle się lepi dodać więcej bułki tartej),
obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej
strony (powinny się zarumienić).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz