Muffiny kojarzą się ze
słodkimi babeczkami, ale można je również przygotować w wersji wytrawnej i
uwierzcie mi są bardzo, bardzo dobre! Z powodzeniem zastąpią kanapkę na śniadanie
lub kolację i są świetną przekąską w ciągu dnia. Można je zapakować do pudełka
i zabrać do szkoły, pracy czy w podróż. Dzisiaj pokazuje Wam wersję z szynką,
serem i suszonymi pomidorami. Polecam do wypróbowania!
PRZEPIS
NA MUFFINY Z SZYNKĄ, SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI
(12
sztuk)
Składniki
:
275 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
250 ml mleka
50 ml oleju z suszonych
pomidorów
1 jajko
100 g szynki
100 g suszonych
pomidorów
50 g cheddara +
odrobina do posypania
50 g sera żółtego
Jak
zrobić muffiny z szynką, serem i suszonymi pomidorami :
Szynkę pokroić na
mniejsze kawałki, pomidory odsączyć z oleju i również pokroić na mniejsze
kawałki. Cheddar zetrzeć na drobnych oczkach, ser żółty na dużych. Do większej miski
przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, wymieszać. W mniejszej misce umieścić
mleko, olej i jajko, wymieszać trzepaczką rózgową aż składniki się połączą.
Wówczas przelać je do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie dodać szynkę,
ser i suszone pomidory, ponownie krótko wymieszać. Formę do muffin wyłożyć
papilotkami, do każdej papilotki włożyć ciasto, wierzch posypać odrobiną
cheddara. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 20-25
minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz