Każdy ma swój ulubiony
typ spodu do pizzy. Ja uwielbiam pizzę na cienkim cieście, ale czasami
przychodzi taki dzień, kiedy mam smaka na taką porządną, puszysta pizzę na
grubym cieście. Ciasto z tego przepisu dobrze wyrasta, jest miękkie, a spód
przyjemnie chrupie. Polecam do wypróbowania i przy okazji przypominam przepis
na pyszny, domowy sos pomidorowy do pizzy, który znajdziecie tu – klik.
PRZEPIS NA PIZZĘ NA GRUBYM CIEŚCIE
(1
pizza ok. 30x35)
Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
Jak zrobić pizzę na grubym cieście:
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej misce, dokładnie wymieszać,
odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę,
oliwę i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas
przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić do
wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnąć na blat, przez chwilę
wyrabiać, następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie (pizza powinna zajmować
prawie całą standardową blachę z piekarnika). Przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić na 10 minut. W
tym czasie rozgrzać piekarnik i przygotować składniki na wierzch pizzy. Na
ciasto nałożyć sos i ulubione dodatki. Piec w temperaturze 230 stopni przez
około 15 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz