Pizza na grubym cieście


Każdy ma swój ulubiony typ spodu do pizzy. Ja uwielbiam pizzę na cienkim cieście, ale czasami przychodzi taki dzień, kiedy mam smaka na taką porządną, puszysta pizzę na grubym cieście. Ciasto z tego przepisu dobrze wyrasta, jest miękkie, a spód przyjemnie chrupie. Polecam do wypróbowania i przy okazji przypominam przepis na pyszny, domowy sos pomidorowy do pizzy, który znajdziecie tu – klik.


pizza na grubym puszystym ciescie

PRZEPIS NA PIZZĘ NA GRUBYM CIEŚCIE

(1 pizza ok. 30x35)


Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody


Ciasto :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
2 łyżki oliwy



Jak zrobić pizzę na grubym cieście:

Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej misce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, oliwę i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnąć na blat, przez chwilę wyrabiać, następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie (pizza powinna zajmować prawie całą standardową blachę z piekarnika). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik i przygotować składniki na wierzch pizzy. Na ciasto nałożyć sos i ulubione dodatki. Piec w temperaturze 230 stopni przez około 15 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz