Królowa polskich zup,
czyli tradycyjny, domowy rosół z kurczaka. Przy gotowaniu dobrego rosołu nie
można się śpieszyć, żeby wyszedł smaczny musi gotować się długo na małym ogniu. W
przypadku tego przepisu jego gotowanie trwa około 3 godzin. Doskonale smakuje z
makaronem nitki lub gniazdka, posypany świeżą natką pietruszki. Może być
również bazą do przygotowania innych zup jak i bulionem drobiowym do risotto.
PRZEPIS
NA ROSÓŁ Z KURCZAKA
Składniki
:
1 korpus z kurczaka
2 uda z kurczaka
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
¼ selera
1 por
1 cebula
2 gałązki natki
pietruszki
5 ziaren ziela
angielskiego
5 ziaren czarnego
pieprzu
2 liście laurowe
sól
4 litry zimnej wody
Dodatkowo
:
makaron nitki
posiekana natka
pietruszki
Jak
przyrządzić domowy rosół z kurczaka :
Do dużego garnka wlać
wodę (4 litry). Mięso opłukać, włożyć do garnka z wodą. Wstawić na średni
ogień. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień. Zebrać szumowinę i gotować
na małym ogniu, częściowo pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie przygotować
warzywa : obrać marchew, korzeń pietruszki, seler i por. Do gotującego się
mięsa dodać obrane warzywa, cebulę w łupinie lub obraną i opaloną, gałązki
natki pietruszki oraz przyprawy : ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu,
liście laurowe i półtorej płaskiej łyżki soli. Doprowadzić do zagotowania i
gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez półtorej godziny.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz