Prosty przepis na sos
pomidorowy, który jest podstawą każdej domowej pizzy. Sos przygotowuję na bazie
passaty pomidorowej, którą gotuję z podsmażonym na oliwie czosnkiem oraz przyprawami
: suszonym oregano i bazylią. Z podanej proporcji wychodzi dość spora porcja
sosu, można go wykorzystać nie tylko do posmarowania spodu pizzy, doskonale
smakuje również na zimno jako sos do gotowej
już pizzy.
PRZEPIS
NA SOS POMIDOROWY DO PIZZY
Składniki
:
500 ml passaty
pomidorowej
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
sól
Jak
zrobić sos pomidorowy do pizzy :
Czosnek obrać i wycisnąć
przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić czosnek. Smażyć na
małym ogniu (czosnek szybko się pali!) przez pół minuty. Wlać passatę, dodać
oregano, bazylię, cukier i szczyptę soli. Wymieszać, gotować na małym ogniu
przez 15-20 minut (aż sos zgęstnieje). Na koniec doprawić do smaku solą.
Ściągnąć z palnika, odstawić do wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz