Rewelacyjne maślane
bułeczki z pyszną, słodką kruszonką. Piekę je regularnie i najczęściej jem z
dodatkiem miodu lub dżemu. Pięknie pachną, są puszyste i mięciutkie. Idealne na
słodkie śniadanie lub deser.
PRZEPIS NA BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ
(10
sztuk)
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
425 g mąki pszennej typ
450-650
100 g mąki żytniej typ
720
50 g cukru
1 jajko
250 ml letniego mleka
80 g roztopionego masła
Kruszonka
:
40 g mąki
25 g zimnego masła
25 g cukru
Dodatkowo
:
1 jajko do posmarowania
bułeczek
Jak zrobić bułeczki maślane z kruszonką:
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i
odstawić na 10-15 minut.
Następnie przygotować
ciasto : do większej miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać cukier, jajko i
mleko. Wyrabiać mikserem z końcówką haków. Kiedy składniki się połączą, dodać
masło i dalej wyrabiać mikserem. Całość powinna trwać około 5-6 minut. Miskę z
wyrobionym ciastem zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 ½ godziny do
wyrośnięcia. Po tym czasie należy ściągnąć folię i odgazować ciasto : uderzyć
je pięścią. Następnie należy podzielić je na 10 równych części (pomocna będzie
waga). Z każdej uformować bułeczkę, zawijając ciasto pod spód. Bułeczki układać
w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Przygotować kruszonkę :
wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w
temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 25 minut (powinny ładnie
się zarumienić). Wyciągnąć, dostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz