Jeszcze jeden przepis
(i na pewno nie ostatni! :)) na domowe bułeczki, tym razem z mąki pszennej i
żytniej. Są miękkie, puszyste i mają sprężysty miąższ. Najprostszy możliwy
skład : mąką, woda, sól, drożdże, cukier.
PRZEPIS
NA BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE
(8
sztuk)
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
400 g mąki pszennej typ
450-650
100 g mąki żytniej
typ720
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
:
mleko do posmarowania
bułeczek
Jak
zrobić bułki pszenno-żytnie :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól,
letnią wodę i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 4-5
minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1
godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat, obsypać mąką (nie wtłaczamy mąki
w ciasto, tylko oprószamy je, żeby nie kleiło się do rąk). Podzielić na 8
równych części (pomocna będzie waga), z każdej uformować bułeczkę (każdy
kawałek ciasta można dodatkowo oprószyć mąką, żeby dobrze formowało się bułki).
Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć
kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bezpośrednio
przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200
stopni przez około 25 minut (bułki powinny się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić
do wystygnięcia.
Najlepszy bułki na swiecie. Wszystkie Pani przepisy sa genialne i czesto z nich korzystam. Dziekuje!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Udanych wypieków! Pozdrawiam! :)
Usuń