To ostatnio mój ulubiony
chleb na zakwasie : pszenno-żytni z dużą ilością ziaren, elastycznym miąższem i
mocno chrupiącą skórką. Pyszny i zdrowy! Wbrew pozorom przygotowanie chleba na
zakwasie nie jest trudne, przepis jest prosty, niczego nie trzeba wyrabiać,
całość miesza się łyżką i odstawia. Cały proces jest rozłożony w czasie, ale przy
odpowiedniej organizacji nie powinien sprawiać problemu. Gorąco polecam do
wypróbowania! Jeśli jeszcze nie piekliście chleba na zakwasie przypominam wpis
o tym jak zrobić własny zakwas na chleb krok po kroku – klik. Zachęcam też do
przejrzenia innych przepisów na chleby, które znajdziecie tutaj – klik, może
coś wpadnie w oko :).
PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
Zaczyn
:
45 g aktywnego zakwasu
żytniego
150 g mąki żytniej 2000
135 ml letniej wody
Ciasto
:
260 g zaczynu
300 g mąki żytniej typ
2000
150 g mąki żytniej typ
720
150 g mąki pszennej typ
450-650
1 łyżeczka soli
120 g ziaren (pestki
dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane)
470 ml letniej wody
Dodatkowo
:
ziarna słonecznika do
posypania wierzchu chleba
Jak przygotować chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie :
Dzień przed pieczeniem
nastawić zaczyn na chleb : wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć
folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie w
zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą
strukturę. Wówczas należy przygotować ciasto na chleb. W dużej misce umieścić
wszystkie składniki na ciasto (pozostałą część zaczynu dodać do zakwasu, który
trzymasz w lodówce) i dokładnie wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i
ponownie odstawić miskę w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie
ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę. Wówczas keksówkę*
o długości 30 cm wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Wyrównać
wilgotną dłonią, wierzch chleba powinien być mokry, wówczas należy posypać go
ziarnami (można je lekko wklepać w ciasto) i odstawić na 3-4 godziny** do
wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu formy. Piec w
temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut. Na ostatnie 10 minut warto wyciągnąć
chleb z foremki, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Po
upieczeniu wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
*Chleby żytnie na
zakwasie najlepiej piec bez papieru do pieczenia, jedynie w foremce
wysmarowanej olejem. Wówczas chleb będzie miał dobrze wypieczoną skórkę. Do
takiego wypieku polecam zaopatrzyć się w foremkę z ceramiczną powłoką, bo
foremki metalowe niestety wchodzą w reakcję z zakwasem i bardzo szybko
rdzewieją.
**Jest to orientacyjny
czas wyrastania. Chleb powinien urosnąć do brzegu foremki. Kiedy zaczynałam
piec chleby na zakwasie i mój zakwas był młody często zajmowało to około 4
godzin, teraz kiedy mój zakwas ma już kilka lat chleb wyrasta mi w 1 godzinę.
Czas wyrastania zależy też od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu, im cieplej
tym szybciej chleb wyrośnie.
Witam moje pytanie czy ciasto na chleb się wyrabia dłońmi lub maszyną ,.?
OdpowiedzUsuńNie, wszystko mieszamy łyżką :)
UsuńJak to zakwas ma kilka lat? Czy może tak długo stać? Gdzie można kupić taki zakwas? I czy wkładając ciasto do formy, ma wypełnić ja do brzegu foremki czy poniżej ( jeżeli tak to ile?) ? Jestem totalnym laikiem w kwestii robienia chleba. Jednakże strasznie lubię takie chlebki i bardzo chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńZakwas przygotowuje się raz, odkłada kilka łyżek w słoiczku do lodówki i karmi raz w tygodniu. Taki zakwas służy latami, im więcej ma zakwas tym lepiej, bo na bardziej dojrzałym zakwasie lepiej rosną chleby :). Ciasto w foremce zazwyczaj sięga mniej więcej do połowy wysokości, czasami ciut więcej, odkłada się je do wyrośnięcia aż podrośnie do jej brzegu, wtedy chleb idzie do pieczenia. Instrukcję jak zrobić swój zakwas do pieczenia chleba można znaleźć tu: http://posmakuj-to.blogspot.com/2018/03/zakwas-na-chleb-krok-po-kroku.html W razie pytań proszę śmiało pisać :) pozdrawiam! :)
UsuńTylko 45 gram zakwasu?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńDzisiaj piekę chleb po raz pierwszy. Trzymajcie kciuki :-)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki! Daj znać jak poszło ;)
UsuńWybrałam chleb orkiszowy. Rośnie już 8 godzin. Zakwas był tygodniowy.
OdpowiedzUsuńNie poszło. W piątek kolejna próba. Nie miałam wagi i dałam 3 łyżki zakwasu przyjmując, że 1 łyżka to 25g. Chleb chyba potrzebował jeszcze trochę czasu na wyrośnięcie. Zakalca nie było ale wyglądał jak pasztet. Zapach i smak był odpowiedni. Piszę, że był bo już jest zjedzony :-)
OdpowiedzUsuńPiekę chleby na zakwasie już od dłuższego czasu. Skorzystałam również z tego przepisu, upiekł się super, wygląd bez zastrzeżeń, tylko jest za kwaśny. Czy 45g zakwasu to nie jest przypadkiem za dużo, czy tak długi czas wyrastania mógł wpłynąć na to, że jest kwaśny? Ja zwykle daję 30g zakwasu i nie zostawiam tak długo chleba żeby wyrósł i są pyszne. Tu niestety porażka smakowa.
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z mniejszą ilością zakwasu. My akurat lubimy właśnie ten kwaśny smak chleba i dla nas jest w sam raz :). Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńCzy w keksowce żaroodpornej będzie się piekł podobnie jak w ceramicznej?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale powinno być ok, proszę pamiętać, żeby lekko natłuścić naczynie olejem.
UsuńCo do foremek metalowych to polecam formy ze stali nierdzewnej kwasoodpornej. Używam Bakermann już prawie rok i piekę chleby na zakwasie i nic nie rdzewieje. A dziś pora na ten Pani chlebek
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, bo niestety często muszę zmieniać foremki :/
Usuń