Faworki (chrust)


Faworki, zwane też chrustem to jeden z tradycyjnych przysmaków przyrządzanych w karnawale i oczywiście koniecznie w Tłusty Czwartek! Nie są trudne w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilka rzeczach : ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej robić to przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie, następnie trzeba je porządnie oklepać wałkiem, żeby wtłoczyć w nie pęcherzyki powietrza. Warto też przyłożyć się do jak najcieńszego rozwałkowania ciasta. To co zabieracie się do roboty? :) Faworki z tego przepisu są bardzo kruche i delikatne, rozpływają się w ustach. Polecam :)


faworki

PRZEPIS NA FAWORKI (CHRUST)

(ok. 60 sztuk)


Składniki :
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka
7 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka wódki, spirytusu lub octu


Dodatkowo :
1 l oleju
cukier puder


Jak zrobić faworki (chrust) :

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i alkohol, mieszać łyżką aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas przełożyć wszystko na blat i zagnieść ciasto. Ugniatać je przez 5 minut aż będzie całkiem gładkie. Następnie rozwałkować na niewielki placek, złożyć na pół przez chwilę mocno oklepywać wałkiem, znowu lekko rozwałkować, złożyć i oklepywać. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Blat dobrze podsypać mąką, rozwałkować ciasto najcieniej jak się da. Kroić pasy o szerokości około 4 cm. Poprzekrawać je na ukos w romby, w środku każdego zrobić nacięcie. Przez nacięcie przewlekać jeden koniec faworka, lekko go potrząsnąć, żeby miał dobry kształt. W szerokim garnku rozgrzać olej : koniecznie na niedużym ogniu, na zbyt mocno rozgrzanym oleju faworki będą się szybko palić. Można łatwo sprawdzić czy olej jest już dobrze rozgrzany : należy oderwać mały kawałek ciasta i wrzucić do oleju, jeśli wypłynie i będzie się smażył, można wkładać faworki. Jednorazowo należy smażyć po kilka sztuk, na rumiano z obu stron. Następnie przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opnią!


4 komentarze

  1. Co masz na mysli "oklepywac walkiem"? Jak to robic? Mocno rozwalkowac ciasto? Uderzac, ale jak, gdy ciasto lezy na blacie? Nie moge tego sonie wyobrazic. Pomoz, prosze.
    Ile mniej wiecej smazysz faworki? 3-4 minuty az sie zrumienia?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oklepywać, czyli po prostu uderzać wałkiem :) smażymy aż będą zarumienione :)

      Usuń
  2. Czy jest możliwość zamienienia alkocholu na coś innego?

    OdpowiedzUsuń