Faworki, zwane też chrustem
to jeden z tradycyjnych przysmaków przyrządzanych w karnawale i oczywiście
koniecznie w Tłusty Czwartek! Nie są trudne w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać
o kilka rzeczach : ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej robić to
przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie, następnie trzeba je porządnie
oklepać wałkiem, żeby wtłoczyć w nie pęcherzyki powietrza. Warto też przyłożyć
się do jak najcieńszego rozwałkowania ciasta. To co zabieracie się do roboty?
:) Faworki z tego przepisu są bardzo kruche i delikatne, rozpływają się w
ustach. Polecam :)
PRZEPIS NA FAWORKI (CHRUST)
(ok. 60 sztuk)
Składniki
:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka
7 łyżek kwaśnej
śmietany
1 łyżka wódki,
spirytusu lub octu
Dodatkowo
:
1 l oleju
cukier puder
Jak zrobić faworki (chrust) :
Do miski przesiać mąkę,
dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i alkohol, mieszać
łyżką aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas przełożyć wszystko na blat i
zagnieść ciasto. Ugniatać je przez 5 minut aż będzie całkiem gładkie. Następnie
rozwałkować na niewielki placek, złożyć na pół przez chwilę mocno oklepywać
wałkiem, znowu lekko rozwałkować, złożyć i oklepywać. Czynność powtórzyć jeszcze
dwukrotnie. Blat dobrze podsypać mąką, rozwałkować ciasto najcieniej jak się
da. Kroić pasy o szerokości około 4 cm. Poprzekrawać je na ukos w romby, w
środku każdego zrobić nacięcie. Przez nacięcie przewlekać jeden koniec faworka,
lekko go potrząsnąć, żeby miał dobry kształt. W szerokim garnku rozgrzać olej :
koniecznie na niedużym ogniu, na zbyt mocno rozgrzanym oleju faworki będą się szybko
palić. Można łatwo sprawdzić czy olej jest już dobrze rozgrzany : należy oderwać
mały kawałek ciasta i wrzucić do oleju, jeśli wypłynie i będzie się smażył,
można wkładać faworki. Jednorazowo należy smażyć po kilka sztuk, na rumiano z
obu stron. Następnie przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po
ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opnią!
Co masz na mysli "oklepywac walkiem"? Jak to robic? Mocno rozwalkowac ciasto? Uderzac, ale jak, gdy ciasto lezy na blacie? Nie moge tego sonie wyobrazic. Pomoz, prosze.
OdpowiedzUsuńIle mniej wiecej smazysz faworki? 3-4 minuty az sie zrumienia?
Pozdrawiam serdecznie
Oklepywać, czyli po prostu uderzać wałkiem :) smażymy aż będą zarumienione :)
UsuńCzy jest możliwość zamienienia alkocholu na coś innego?
OdpowiedzUsuńMożna zamienić na ocet w tej samej ilości.
Usuń