Dzisiaj przepis na
delikatną zupę rybną prosto z Finlandii – lohikeitto. To bardzo prosta zupa z
niewielu składników. Przygotowuje się ją na wywarze warzywnym, z podsmażoną na
maśle cebulą, dużą ilością łososia i ziemniaków. Całość dopełnia odrobina śmietanki
i koperek. Bardzo prosto i bardzo smacznie!
PRZEPIS
NA FIŃSKĄ ZUPĘ RYBNĄ Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI
(4
porcje)
Składniki
:
1 l wywaru warzywnego
300 g filetu z łososia
3 średnie ziemniaki
1 cebula
1 łyżka koperku
1 łyżka masła
50 ml kremówki
2 ziarna ziela
angielskiego
1 liść laurowy
sól
Jak
przygotować fińską zupę rybną z łososiem i ziemniakami :
Cebulę i ziemniaki obrać
i pokroić w kostkę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki (ok. 4 cm, nie mniejsze
bo ryba całkiem rozpadnie się w zupie). Wywar warzywny podgrzać. W garnku rozgrzać
1 łyżkę masła, wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać
ziemniaki, smażyć przez chwilę razem. Zalać gorącym wywarem, dodać szczyptę
soli, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około
10 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę, dodać łososia i gotować kolejne 5
minut. Pod koniec doprawić do smaku solą. W kubeczku wymieszać śmietankę i
kilka łyżek gorącej zupy, następnie wlać zawartość kubka do garnka. Dodać
koperek, wymieszać, ściągnąć z palnika.
Pycha, zrobiłam dzisiaj z resztki łososia.
OdpowiedzUsuńznam, cała rodzina uwielbia, ale jak widać to skandynawski po prostu przepis, bo ja ją poznałam jako norweską :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i w sumie łatwe. Przepis jasno napisany. Klucz to trafić jakiegoś promocyjnego łososia 😉. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy można gotować na kostce warzywnej tą zupkę?
Można, ale polecam przygotować własny wywar warzywny :).
Usuń