Te ciastka to prawdziwy
hit! To absolutnie i bezwzględnie najlepsze czekoladowe ciastka jakie istnieją
na tym świecie! Nie znam nikogo kto ich spróbował i nie oszalał na ich punkcie
:). Mają pięknie popękany wierzch, duże kawałki czekolady i rozpływający się w
ustach, mocno czekoladowy, klejący zęby środek. Bardzo polecam do wypróbowania!
PRZEPIS
NA CIASTECZKA BROWNIE
(ok.
20 sztuk)
Składniki
:
225 g gorzkiej
czekolady
80 g masła
100 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
Dodatkowo
:
75 g gorzkiej czekolady
Jak
zrobić ciasteczka brownie :
W garnku, na małym
ogniu rozpuścić masło, dodać czekoladę, mieszać aż całość się połączy,
odstawić. Do małej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól,
wymieszać. Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier, dodać ekstrakt z
wanilii, miksować na wysokich obrotach przez 6-7 minut (aż powstanie jasna,
puszysta masa). Wówczas zmniejszyć obroty na minimum, wlać masło z czekoladą i zmiksować
krótko, tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę i delikatnie
wymieszać łyżką. Masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
1 łyżka masy = 1 ciastko. Nie należy jej w żaden sposób formować, masę układamy
w odstępach, rozpłynie się i ładnie popęka w trakcie pieczenia. Pozostałą
czekoladę posiekać, kawałki powkładać w masę bezpośrednio przed pieczeniem.
Piec w temperaturze 180 przez 10-12 minut. Ciastka po upieczeniu są miękkie, należy
je delikatnie przełożyć szpatułką na blat i poczekać aż ostygną, wówczas
stwardnieją.
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe, dzieci długo na taki przepis czekały ja też. Szybko i smacznie. Polecam
OdpowiedzUsuńTo prawda i dzieci i dorośli je uwielbiają! Dzięki za komentarz, pozdrawiam! :)
Usuń