Dzisiaj propozycja na
proste, ale dość efektowne śniadanie – jajko pieczone w bułce. Do jego przygotowania
można użyć świeżych bułek lub takich z poprzedniego dnia. Pod jajko możemy dać
to na co mamy ochotę, ja najczęściej robię z szynką, ale dobrze sprawdzi się
podsmażony boczek, pieczarki z cebulką czy pomidor. Bułkę pieczemy tyle czasu,
żeby ścięło się białko a żółtko pozostało płynne. Polecam na weekendowe
śniadanie! :)
Składniki
:
2 bułki
2 plastry szynki
2 jajka
masło
szczypiorek
sól, pieprz
Jak
zrobić jajko pieczone w bułce :
Bułkę przekroić na pół,
wydrążyć środek. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na spód bułek,
delikatnie wbić do środka jajko. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu położyć
kilka małych kawałków masła. Bułki ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni na
funkcji góra-dół przez około 15 minut (aż białko się zetnie). Po
wyciagnięciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Swietny pomysl. Maslo polozyc na bulke czy na wbite jajko?
OdpowiedzUsuńNa jajko :)
Usuń