Jajko pieczone w bułce


Dzisiaj propozycja na proste, ale dość efektowne śniadanie – jajko pieczone w bułce. Do jego przygotowania można użyć świeżych bułek lub takich z poprzedniego dnia. Pod jajko możemy dać to na co mamy ochotę, ja najczęściej robię z szynką, ale dobrze sprawdzi się podsmażony boczek, pieczarki z cebulką czy pomidor. Bułkę pieczemy tyle czasu, żeby ścięło się białko a żółtko pozostało płynne. Polecam na weekendowe śniadanie! :)

jajko pieczone w bulce

PRZEPIS NA JAJKO PIECZONE W BUŁCE



Składniki :
2 bułki
2 plastry szynki
2 jajka
masło
szczypiorek
sól, pieprz


Jak zrobić jajko pieczone w bułce :
Bułkę przekroić na pół, wydrążyć środek. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na spód bułek, delikatnie wbić do środka jajko. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu położyć kilka małych kawałków  masła. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni na funkcji góra-dół przez około 15 minut (aż białko się zetnie). Po wyciagnięciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!


2 komentarze