Małe, chrupiące grzanki to świetny dodatek do zup (nie tylko kremów! spróbujcie dodać grzanki np. do żurku czy grzybowej, pycha!) i sałatek. Dzisiaj pokazuję najłatwiejszy sposób na zrobienie takich grzanek. Wystarczy pokroić chleb, polać odrobiną oliwy, posypać ziołami i zapiec w piekarniku. Gotowe! :)
Składniki
:
kilka kromek chleba
oliwa
zioła prowansalskie
czosnek
Jak zrobić grzanki do zupy/sałatki :
Chleb pokroić w kostkę.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać odrobiną oliwy, posypać
ziołami prowansalskimi i czosnkiem, wymieszać. Piec w temperaturze 190 stopni
na funkcji góra-dół przez około 10-15 minut (aż grzanki będą chrupiące; długość
pieczenia zależy od ilości grzanek, pełną blachę grzanek piekę przez około 15
minut, najlepiej zaglądać do nich, bo mogą się szybko przypiec). W czasie
pieczenia kilka razy przemieszać grzanki. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Lubię domowe grzanki. Często dodaję do nich przyprawy :)
OdpowiedzUsuń