Dzisiaj przepis na
klasyczne kotlety z ugotowanych jajek z dodatkiem natki pietruszki. Są bardzo
proste w przygotowaniu. Można je podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami, na
przykład brokułem lub marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się na wegetariański
obiad, zasmakują także dzieciom :).
(5 małych kotlecików)
Składniki
:
6 dużych jajek
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki (lub szczypiorku)
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo
:
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Jak
zrobić klasyczne kotlety jajeczne :
Pięć jajek ugotować na
twardo, ostudzić, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać
posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na
koniec dodać surowe jajko i bułkę tartą, ponownie wymieszać. Z masy formować
małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z
obu stron.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Zapisuję kolejny twój przepis! Jak zwykle smacznie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie! :)
Usuńpyszne kotleciki, proste i szybkie w przyrządzeniu pietruszka super się łączy ze smakiem jajek
OdpowiedzUsuń