Klasyczne kotlety jajeczne


Dzisiaj przepis na klasyczne kotlety z ugotowanych jajek z dodatkiem natki pietruszki. Są bardzo proste w przygotowaniu. Można je podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami, na przykład brokułem lub marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się na wegetariański obiad, zasmakują także dzieciom :).


kotlety jajeczne

PRZEPIS NA KLASYCZNE KOTLETY JAJECZNE

(5 małych kotlecików)


Składniki :
6 dużych jajek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub szczypiorku)
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Dodatkowo :
bułka tarta do panierki
olej do smażenia


Jak zrobić klasyczne kotlety jajeczne :
Pięć jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać surowe jajko i bułkę tartą, ponownie wymieszać. Z masy formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


3 komentarze

  1. Zapisuję kolejny twój przepis! Jak zwykle smacznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne kotleciki, proste i szybkie w przyrządzeniu pietruszka super się łączy ze smakiem jajek

    OdpowiedzUsuń