Rewelacyjna zupa na zimę!
Jest niezwykle aromatyczna. Nie jest ostra czego można by się spodziewać po
takiej ilości użytego czosnku. Jego smak jest wyraźnie wyczuwalny, ale łagodzą
go ziemniaki i śmietanka. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek (jeśli
chcecie zrobić je sami, prosty i szybki sposób znajdziecie tu – klik) i posiekaną
natką pietruszki. Polecam do wypróbowania!
PRZEPIS
NA KREM Z CZOSNKU
(
3 porcje)
Składniki
:
10 ząbków czosnku
1 cebula
1 l wywaru warzywnego
2 średnie ziemniaki
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
50 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
Dodatkowo
:
grzanki
posiekana natka
pietruszki
Jak
zrobić krem z czosnku :
Czosnek, cebulę i
ziemniaki obrać. Czosnek wycisnąć (do zupy dodajemy też to co zostało w prasce
po czosnku!), cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. Wywar podgrzać. W garnku
rozgrzać oliwę i masło, zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć przez 2 minuty, dodać czosnek (ogień musi być mały inaczej czosnek
szybko się spali!) i smażyć kolejną minutę. Wrzucić ziemniaki i często
mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Zalać ciepłym wywarem. Dodać szczyptę
soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć zupę z
palnika i zblendować. Do szklanki wlać śmietankę, dodać kilka łyżek zupy, wymieszać
i wlać do garnka. Wymieszać, doprawić do smaku solą.
brzmi smacznie
OdpowiedzUsuń