Pyszne, małe pączki z
dodatkiem sera twarogowego. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pączki są
puszyste, delikatne i lekko wilgotne. Dobrze smakują również następnego dnia.
PRZEPIS NA MINI PĄCZKI SEROWE
(ok. 40 sztuk)
Składniki
:
250 g twarogu
półtłustego
2 jajka
2 łyżki jogurtu
naturalnego
½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii
1 łyżka wódki
6 czubatych łyżek cukru
pudru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
Dodatkowo
:
1 l oleju
odrobina oleju do
natarcia dłoni
cukier puder do
posypania
Jak zrobić mini pączki serowe :
Twaróg umieścić w dużej
misce. Zblendować za pomocą ręcznego blendera na gładką masę. Dodać jajka,
jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii, wódkę i cukier puder. Wymieszać za pomocą
trzepaczki rózgowej. Następnie dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrabiać ciasto
mikserem z końcówką haków, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto jest
klejące, nie należy dosypywać do niego więcej mąki. Na dłonie należy wylać
odrobinę oleju i rozsmarować. Urywać małe kawałki ciasta i formować małe kulki
(odrobinę większe od orzecha włoskiego), układać na blacie. W szerokim garnku
rozgrzać olej (najlepiej na niezbyt dużym ogniu!). Można łatwo sprawdzić czy
temperatura oleju jest dobra, należy wrzucić mały kawałek ciasta, jeśli
wypłynie i zacznie się smażyć można wkładać pączki. Pączki smażymy na raty,
jednorazowo do garnka wrzucamy tyle pączków, żeby zostało jeszcze trochę
wolnego miejsca. Pączki rosną w czasie smażenia i muszą mieć też miejsce, bo
same się obracają. Należy je smażyć aż dobrze się zarumienią (około 5-6 minut).
wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
pyszne, pulchne w środku, szybko robią się, fajnie same obracają się podczas smażenia- dla mnie mało słodkie, ale oczywiście to wszystko zależy też od sera...polecam
OdpowiedzUsuńprzepis do d... z podanej ilości składników zrobiła się płynna masa a nie masa do robienia kulek. wszystko odmierzone wagowo, nie polecam, zmarnowane składniki:(
OdpowiedzUsuńCzy został użyty zwykły twaróg czy twaróg z wiaderka? Nie jest możliwe, żeby wyszła płynna masa, przepis jest wypróbowany wielokrotnie, sama robiłam je ponownie kilka dni temu. Masa nie jest mocno zwarta, ręce należy mocno posmarować olejem, wtedy formuje się pączki. Pozdrawiam!
UsuńZrobiłam dzisiaj pączki serowe! Przepis super!!! Dzieciaki mega zachwycone! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :) Pozdrawiam :)
Usuń