Naleśniki z twarogiem
na słodko to dla wielu cudowny smak dzieciństwa. Uwielbiane zarówno przez
dzieci jak i dorosłych. Tak przygotowane naleśniki można podawać i na obiad i
jako deser. Ja najbardziej lubię je jeść z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru
lub ulubionego dżemu.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z TWAROGIEM
(8
sztuk)
Ciasto
na naleśniki :
1 szklanka mąki
pszennej
1 szklanka mleka
½ szklanki wody
gazowanej (lub zwykłej)
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Farsz
:
250 g twarogu
półtłustego
1 żółtko
3 łyżki cukru
½ łyżeczki esencji
waniliowej
2-3 łyżki gęstej
śmietany 18%
Dodatkowo
:
olej do posmarowania
patelni
cukier puder
kwaśna śmietana
cukier
ulubiony dżem
Jak zrobić naleśniki z twarogiem :
Przygotować ciasto na
naleśniki : wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować,
odstawić na 20-30 minut. Na patelni delikatnie posmarowanej olejem (na przykład
za pomocą ręcznika papierowego) smażyć naleśniki, na rumiano z obu stron.
Przygotować farsz : żółtko umieścić w misce lub głębokim talerzu, dodać cukier
i esencje waniliową. Ucierać łyżką przez 2 minuty aż masa stanie się jasna i puszysta.
Dodać twaróg, dokładnie rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i wymieszać. Można posmakować
i w razie potrzeby dodać więcej cukru. Na naleśniki nakładać farsz, składać w
dowolny sposób. Podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany z
cukrem bądź ulubionym dżemem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz