Pieczone udka z kurczaka


Pieczone udka z kurczaka to sposób na prosty, pyszny posiłek, który robi się prawie sam. Mięso należy zamarynować, odstawić na 2-3 godziny i upiec. Marynata jest najprostsza z możliwych : to mieszanka zwykłej słodkiej papryki z dodatkiem papryki wędzonej (nie rezygnujcie z niej, ona dodaje kurczakowi smaku).  


pieczone udka z kurczaka


PRZEPIS NA PIECZONE UDKA Z KURCZAKA


Składniki :
4 uda z kurczaka
6 łyżek oleju + olej na dno naczynia
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól, pieprz


Jak zrobić pieczone udka z kurczaka :
Do dużej miski wlać 6 łyżek oleju, wsypać obie papryki, wymieszać. Uda podzielić na udo i podudzie, włożyć do miski, mocno oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, tak, żeby każdy kawałek był w marynacie. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć, na dno naczynia w którym będzie piekł się kurczak wylać cienką warstwę oleju. Ułożyć kurczaka, polać pozostałą w misce marynatą. Piec w temperaturze 190 stopni przez 50 minut (na ostatnie 20 minut można włączyć termoobieg, żeby dobrze przyrumienić skórkę). W czasie pieczenia 2-3 razy uchylić piekarnik i polać mięso tłuszczem z naczynia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz