Wygodne w przygotowaniu
roladki z mielonego mięsa kurczaka. Nie trzeba rozbijać, zawijać, wystarczy
uformować zgrabną roladkę ze zmielonego mięsa. Najlepiej robić to mokrymi
dłońmi, będzie dużo łatwiej! Do środka wkładamy ulubiony ser, obtaczamy w
panierce i smażymy. Można je podać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, na przykład z kapusty pekińskiej – klik.
PRZEPIS NA ROLADKI Z MIELONEGO FILETA Z KURCZAKA
(6
sztuk)
Składniki
:
3 filety z kurczaka
(waga ok. 600g)
1 mała cebula
½ bułki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej
papryki
6 kawałków sera
Dodatkowo
:
1 jajko
bułka tarta do
obtoczenia
olej do smażenia
Jak zrobić roladki z mielonego fileta z kurczaka z serem :
Pierś z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Bułkę namoczyć
w wodzie przez 10 minut. Mięso, cebulę i odciśniętą z wody bułkę zmielić w
maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, sól, pieprz i słodką paprykę,
wymieszać. Ręce zmoczyć pod zimną wodą, na mokrą dłoń kłaść masę, spłaszczyć,
położyć na środek kawałek sera i otoczyć masą (można ponownie zwilżyć wolną rękę
pod wodą, będzie łatwiej uformować roladkę). Gotowe roladki obtoczyć w
rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim
ogniu, na rumiano z każdej strony.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com