Tradycyjne polskie
danie, czyli śledzie w śmietanie. W moim domu przygotowywano je tylko z
dodatkiem cebuli, pieprzu i kwaśnej śmietany. Najlepiej smakują podane z
ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
(2
porcje)
Składniki
:
3-4 filety śledzia
(mogą być z tacki)
1 cebula
1 duża kwaśna śmietana
12%
pieprz
Jak zrobić śledzie w śmietanie:
Jeśli śledzie są z
paczki należy je odsączyć. Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie,
tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli
śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż
będą miały odpowiedni smak. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki i włożyć
do miski. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, dodać do śledzi. Doprawić do smaku
pieprzem, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zalać śmietana i
wymieszać. Podawać z ziemniakami w mundurkach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz