Śledzie w śmietanie


Tradycyjne polskie danie, czyli śledzie w śmietanie. W moim domu przygotowywano je tylko z dodatkiem cebuli, pieprzu i kwaśnej śmietany. Najlepiej smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

sledz w smietanie

PRZEPIS NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

(2 porcje)


Składniki :
3-4 filety śledzia (mogą być z tacki)
1 cebula
1 duża kwaśna śmietana 12%
pieprz


Jak zrobić śledzie w śmietanie:

Jeśli śledzie są z paczki należy je odsączyć. Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie, tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż będą miały odpowiedni smak. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, dodać do śledzi. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zalać śmietana i wymieszać. Podawać z ziemniakami w mundurkach.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz