Pyszne, faszerowane
ziemniaki, najpierw ugotowane w mundurkach, potem zapieczone w piekarniku.
Przepis na farsz jest bardzo prosty i niesamowicie smaczny : ziemniaki,
cebulka, boczek, ser i szczypiorek. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują
i razem smakują doskonale! Takie ziemniaki zazwyczaj podaję bez dodatków, ale jeśli
chcecie można pokusić się o odrobinę kwaśnej śmietany :).
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I SEREM Z PIEKARNIKA
Składniki
:
3 większe ziemniaki
100 g wędzonego boczku
1 cebula
garść żółtego sera
startego na małych oczkach
1 łyżka posiekanego
szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak zrobić ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika :
Ziemniaki ugotować w
mundurkach. Odlać i lekko przestudzić, następnie odciąć mały kawałek ziemniaka
z góry. Delikatnie łyżeczką wyciągnąć większą część środka ziemniaka, przełożyć
do miski i rozgnieść. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na małe
kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć solą i
pieprzem i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać do miski z ziemniakami. Na
rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, smażyć aż dobrze się przyrumieni. Odsączyć
na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i dodać do pozostałych składników.
Do miski dodać większość sera (zostawić odrobinę do posypania wierzchu
ziemniaków), szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dobrze wymieszać, tak
przygotowany farsz nakładać do ziemniaków. Posypać resztą sera. Przełożyć do
naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni na funkcji termoobieg
przez około 10 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
😋
OdpowiedzUsuń