Smaczne bułeczki w
zdrowszej wersji, wypieczone z jasnej mąki pszennej z dodatkiem mąki
pełnoziarnistej, mielonego siemienia lnianego i ziaren. Są wilgotne, puszyste i
mają elastyczny miąższ. Dobrze smakują również na drugi dzień.
PRZEPIS
NA BUŁKI Z MIELONYM SIEMIENIEM LNIANYM
(10
sztuk)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
500 g mąki pszennej typ
450-650
100 g mąki pszennej typ
1850
2 łyżki mielonego
siemienia lnianego
50 g ziaren siemienia
lnianego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
350 ml letniej wody
Dodatkowo
:
mleko do posmarowania
bułeczek
Jak
zrobić bułki z mielonym siemieniem lnianym :
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 10-15 minut. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać mielone siemię
lniane, ziarna, sól, olej, wodę i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką
haków przez 4-5 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia
na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć je na blat (jeśli ciasto się lepi, można
oprószyć je z wierzchu mąką) i podzielić na 10 równych części. Z każdej
uformować bułeczkę, zawijając ciasto pod spód. Układać w odstępach na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na 30-40 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować bułeczki
mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Wyciągnąć,
odstawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz