Bułki z przedziałkiem


Klasyczne bułki pszenne z przedziałkiem. Maja dość zwarty miąższ i najlepiej smakują w dniu pieczenia. Dla wielu to smak dzieciństwa :). Pyszne, chrupiące bułeczki jak z osiedlowej piekarni :). Przepis jest bardzo prosty, ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, łatwiej być nie może! Polecam do wypróbowania…hmm do schrupania! :)


bulki pszenne z przedzialkiem


PRZEPIS NA BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM

(8 bułek)


Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody

Ciasto :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniego mleka
20 g miękkiego masła
1 jajko


Jak zrobić bułki z przedziałkiem :

Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, mleko, masło i jajko. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, oprószyć mąką, żeby nie lepiło się do blatu i podzielić na 8 równych części, z każdej uformować bułeczkę zawijając ciasto pod spód. Jeśli ciasto lepi się do dłoni, każdy kawałek można dodatkowo oprószyć mąką, tak, żeby bez problemu uformować bułeczkę. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem oprószyć bulki mąką i zrobić przedziałek, tj. : tępą stroną noża przycisnąć bułeczkę na środku prawie do samego dołu. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (aż ładnie się zarumienią).

Brak komentarzy

Prześlij komentarz