Klasyczne bułki pszenne
z przedziałkiem. Maja dość zwarty miąższ i najlepiej smakują w dniu pieczenia.
Dla wielu to smak dzieciństwa :). Pyszne, chrupiące bułeczki jak z osiedlowej
piekarni :). Przepis jest bardzo prosty, ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką
haków, łatwiej być nie może! Polecam do wypróbowania…hmm do schrupania! :)
PRZEPIS NA BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM
(8
bułek)
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniego mleka
20 g miękkiego masła
1 jajko
Jak zrobić bułki z przedziałkiem :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i
odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy
zaczyn, mleko, masło i jajko. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5
minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na
półtorej godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, oprószyć mąką, żeby
nie lepiło się do blatu i podzielić na 8 równych części, z każdej uformować
bułeczkę zawijając ciasto pod spód. Jeśli ciasto lepi się do dłoni, każdy
kawałek można dodatkowo oprószyć mąką, tak, żeby bez problemu uformować
bułeczkę. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Bezpośrednio przed pieczeniem oprószyć bulki mąką i zrobić przedziałek, tj. :
tępą stroną noża przycisnąć bułeczkę na środku prawie do samego dołu. Piec w
temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (aż ładnie się zarumienią).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz