Dzisiaj przepis na
pyszne, domowe paluszki rybne. W środku mięciutkie, z chrupiącą panierką z
wierzchu. Są na pewno zdrowsze i jakościowo lepsze niż kupne. W domowych mamy
konkretny kawałek ryby, w kupnych raz, że ryby mało, dwa, że czasami jest to po
prostu mielonka. Tak samo z panierką, domowa to zaledwie 3 składniki, w kupnych
często można spotkać różne dodatki jak na przykład wzmacniacze smaku.
Przygotowanie takich domowych paluszków rybnych nie zajmuje wiele więcej czasu
niż podsmażenie gotowych, dlatego zachęcam do ich samodzielnego robienia,
zwłaszcza jeśli podajemy je dzieciom :).
PRZEPIS
NA DOMOWE PALUSZKI RYBNE
Składniki
:
2 filety z dorsza każdy
po około 200 g
sól, pieprz
mąka
1 jajko
bułka tarta
Dodatkowo
:
olej do smażenia
Jak
zrobić domowe paluszki rybne :
Filety z dorsza pokroić
na grubsze paski, osuszyć na ręczniku papierowym, następnie oprószyć solą i
pieprzem. Po kolei obtoczyć w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na
rumiano z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Czas smażenia zależy od
grubości ryby.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz