Do klasycznych kotletów
jajecznych (przepis tu – klik) jako dodatek często przygotowuję szpinak. Jajka
i szpinak bardzo się lubią i smakują rewelacyjnie i ostatnio naszła mnie myśl
dlaczego nie wsadzić wszystkiego w kotlet :). Tak oto powstały rewelacyjne
kotlety jajeczne ze szpinakiem. Jak dla mnie bomba! Wielbiciele szpinaku będą
zadowoleni. Podaję je z ziemniaczanym puree i szklanką kefiru. Tani, prosty
obiad :).
(6
kotletów)
Składniki
:
6 dużych jajek
100 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo
:
bułka tarta
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety jajeczne ze szpinakiem :
Pięć jajek ugotować na
twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z liści szpinaku
oderwać twarde łodyżki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić czosnek,
smażyć na niedużym ogniu przez pół minuty. Dodać szpinak, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć kilka chwil, aż cały zwiędnie wówczas przełożyć go na sito.
Ostudzony i odsączony z wody szpinak przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze
kawałki. Dodać do jajek, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać
surowe jajko i bułkę tartą. Formować nieduże kotleciki i układać je na talerzu.
Następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron aż ładnie się
zarumienią.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Koniecznie muszę wypróbować....
OdpowiedzUsuń