Prosty przepis na
pyszne, domowe, kruche ciasteczka z dużą ilością ziaren, które po przypieczeniu
w piekarniku bardzo przyjemnie chrupią :). Ciastka można upiec z ulubionymi ziarnami,
ja używam ziaren słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego. Bardzo lubię
połączenie słodkiego ze słonym i często dorzucam też orzechy ziemne solone,
fajnie pasują :).
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE Z ZIARNAMI
(ok.
30 ciastek)
Składniki
:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej
śmietany
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
Na
wierzch ciastek :
1 białko
1 łyżka cukru
ziarna, orzechy (u mnie
ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i orzechy ziemne solone)
Jak zrobić kruche ciasteczka maślane z ziarnami:
Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i zimne masło. Kroić nożem aż z
masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas dodać żółtko i śmietanę i szybko
zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać
ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
posmarować lekko rozmąconym białkiem i posypać
ulubionymi ziarnami i cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
15 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz