Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem


Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie do przygotowania w 15 minut! Idealne na ekspresowy obiad, świetnie nada się też na romantyczną kolację we dwoje w towarzystwie ulubionego wina :).


makaron z wedzonym lososiem szpinakiem i kremowka


PRZEPIS NA MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I SZPINAKIEM

(2 porcje)


Składniki :
160 g makaronu tagliatelle
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego szpinaku
80 ml śmietanki kremówki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz


Jak zrobić makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem:

Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki, ze szpinaku oderwać twarde łodyżki, liście posiekać. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić czosnek, smażyć przez pół minuty, dodać łososia i szpinak, oprószyć odrobiną soli i pieprzu (niedużo soli, bo łosoś jest dość słony!), smażyć przez 1-2 minuty aż szpinak zwiędnie. Wówczas wlać kremówkę, zagotować, poczekać chwilę aż zgęstnieje. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na patelnię, dokładnie wymieszać i nakładać na talerze.

1 komentarz