Makaron z wędzonym
łososiem i szpinakiem to danie do przygotowania w 15 minut! Idealne na
ekspresowy obiad, świetnie nada się też na romantyczną kolację we dwoje w
towarzystwie ulubionego wina :).
PRZEPIS NA MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I SZPINAKIEM
(2
porcje)
Składniki
:
160 g makaronu
tagliatelle
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego szpinaku
80 ml śmietanki
kremówki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
Jak zrobić makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem:
Makaron ugotować według
informacji na opakowaniu. Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki, ze
szpinaku oderwać twarde łodyżki, liście posiekać. Czosnek obrać i pokroić w
cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić czosnek, smażyć
przez pół minuty, dodać łososia i szpinak, oprószyć odrobiną soli i pieprzu (niedużo
soli, bo łosoś jest dość słony!), smażyć przez 1-2 minuty aż szpinak zwiędnie.
Wówczas wlać kremówkę, zagotować, poczekać chwilę aż zgęstnieje. Ugotowany i
odcedzony makaron przełożyć na patelnię, dokładnie wymieszać i nakładać na
talerze.
wyśmienite! właśnie zajadam. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuń