Jeśli macie ochotę na
bardzo smaczny i szybki makaron, przy którym nie napracujecie się zbyt wiele to
ten przepis sprawdzi się doskonale. To danie świetne zarówno na obiad jak i
ciepłą kolację. Połączenie podsmażonego na oliwie czosnku, tuńczyka, oliwek i
kaparów jest absolutnie przepyszne! To jedno z moich najulubieńszych dań
z makaronem, przyrządzam je regularnie :). Koniecznie użyjcie tuńczyka w oleju,
smakuje lepiej :).
PRZEPIS NA MAKARON Z TUŃCZYKIEM, OLIWKAMI I KAPARAMI
(2
porcje)
Składniki
:
250 g makaronu
1 puszka tuńczyka w
oleju
3 ząbki czosnku
12 zielonych oliwek
1 łyżeczka kaparów
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
oliwa
masło
Jak zrobić makaron z tuńczykiem, oliwkami i kaparami:
Makaron ugotować według
informacji na opakowaniu. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Tuńczyka
odlać z oleju (uwaga! olej odlewamy do miseczki, jeszcze się przyda). Oliwki pokroić
na pół lub na trzy części. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek,
smażyć przez około 1-2 minuty (na niezbyt dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni).
Dodać tuńczyka, oliwki, kapary i 1-2 łyżki oleju z tuńczyka. Smażyć przez
kolejną minutę, co jakiś czas mieszając. Na patelnię wrzucić odcedzony makaron,
dodać posiekaną natkę pietruszki i 1 łyżkę masła. Dokładnie wymieszać, nakładać
na talerze.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz